Чому старе вино краще: секрети якості та смаку вінтажних напоїв

У світі існує безліч різних винних сортів, кожен з яких має свої особливості та смакові якості. Однак, багато справжніх поціновувачів вина стверджують, що старе вино краще за молоде. Чому так відбувається?

По-перше, старе вино має більш складний і глибокий смак. У процесі старіння вино набуває нових ароматичних нюансів, які роблять його смак більш насиченим і цікавим. Крім того, старе вино має більш м’які та гармонійні таніни, що робить його більш приємним у вживанні.

По-друге, старе вино є свого роду “тимчасовою капсулою”, яка зберігає в собі історію і традиції. Кожен ковток старого вина дає змогу перенестися в минуле і відчути атмосферу тих часів, коли це вино було вирощене і розлите. Це особливе відчуття робить старе вино по-справжньому унікальним і цінним.

Старе вино чим краще
НазваРікЦіна
Бордо19855000
Шато Латур199010000
Бургундія19768000
Шато Марго198215000

Чому старе вино краще?

Про витримку вина люди знають з давніх часів. Пляшка вина подібна до замкненої системи, в якій відбувається безліч складних хімічних реакцій і перетворень, завдяки яким вина з віком стають смачнішими. Фактично, танін, цукор і кислотність є найбільш важливими факторами старіння вина.

Чим старше тим краще вино?

Рік урожаю Вважається, що чим старше вино, тим воно краще, але це не зовсім так. На певному етапі напій перетворюється мало не на оцет. Пити двохсотрічний напій фізично неможливо, тож колекціонери, які мають давні екземпляри, навіть не планують їх відкривати.

Чим відрізняється старе вино від нового?

Старе вино ви зможете визначити одразу за кольором. Якщо в молодості червоне вино має фіолетово-рубіновий колір, то з віком вино тьмяніє і набуває цегляно-помаранчевого відтінку. Якщо ви помітили в келиху рудуваті тони, то відразу можете сказати, що вино витримане.