Корисні властивості чорної бузини: від імунітету до шкіри

Чорна бузина – це рослина, яку здавна використовують у народній медицині та кулінарії. Її плоди, квіти та листя мають безліч корисних властивостей і можуть бути використані в різних цілях.

Плоди чорної бузини багаті вітамінами, особливо вітаміном С, антиоксидантами і мінералами. Вони допомагають зміцнити імунну систему, знизити рівень холестерину, підтримувати здоров’я серця і судин. Також чорна бузина сприяє нормалізації травлення і покращує загальний стан організму.

Квіти чорної бузини містять флавоноїди та ефірні олії, які мають протизапальну та антибактеріальну дію. Вони можуть бути використані для приготування чаю, який допомагає за застуди, грипу, ангіни, а також знімає головний біль і втому.

НазваВластивостіЗастосування
Квітки чорної бузиниБагаті на флавоноїди, вітаміни, ефірні олії.Використовуються для приготування лікувальних чаїв, настоянок і сиропів. Мають протизапальну, потогінну та сечогінну дію.
Ягоди чорної бузиниМістять велику кількість вітамінів (C, A, B, K, P), мікроелементів, органічних кислот та антиоксидантівВикористовуються для приготування варення, компотів, соків, вина. Допомагають зміцнити імунітет, справлятися із застудними захворюваннями, поліпшити травлення і загальний стан організму.
Кора чорної бузиниМістить ефірні олії, флавоноїди, саліцилову кислотуВикористовується для приготування відварів, настоянок, мазей. Має протизапальну, антибактеріальну та знеболювальну дію. Застосовується в разі застудних і запальних захворювань, ревматизму, артриту.

Усім частинам бузини чорної притаманні сечогінні властивості. Корі, листю, квіткам і плодам рослини властива потогінна та протизапальна дія. У невеликих дозах плоди, а за більших – кора та коріння мають проносну дію. Квітки мають знеболювальну дію.

Що лікує бузина чорна?

У сучасній народній медицині квітки бузини застосовують як потогінний, як кровоочисний засіб у разі ревматизму, подагри. Листя чорної бузини варять із медом і вживають як сильний проносний засіб. Відвар коріння бузини використовують всередину за цукрового діабету, як сечогінний за захворювань нирок.

Які лікувальні властивості має бузина?

Корисні властивості бузини

  • має проносний ефект
  • допомагає очистити організм від токсинів
  • підтримує обмін речовин
  • регулює роботу травної системи
  • має сечогінний ефект
  • підтримує імунну систему
  • має противірусний ефект
  • підтримує вироблення колагену

Чому бузину називають деревом смерті?

Бузину вважали нечистою, небезпечною рослиною, бо її “насадив чорт” і тепер постійно живе під нею. Звідси – безліч заборон: не можна викопувати з корінням, викорчовувати бузину, щоб не дратувати її, інакше це призведе до нещасть, хвороб і навіть смерті людини або падежу худоби.