Сирія 2023: останні новини та події

У 2023 році Сирія продовжує залишатися епіцентром міжнародних конфліктів та політичних протиріч. Внаслідок багаторічної громадянської війни та втручання іноземних сил, Сирія виявилася розірваною на частини та перебуває у глибокій політичній, економічній та гуманітарній кризі.

Внутрішній конфлікт продовжує залишатися складною та заплутаною ситуацією, яка підтримує високий ступінь насильства та нестабільності. Бойові дії між урядовими силами, опозиційними угрупованнями та екстремістськими організаціями, такими як ІДІЛ та АНФ, продовжуються на різних територіях країни.

Крім того, присутність іноземних військових сил, у тому числі Росії, США та Туреччини, додає нові аспекти та складності у ситуацію, що вже склалася. Боротьба за контроль над стратегічно важливими територіями, такими як Ідліб та Східна Гута, призводить до гуманітарних катастроф та порушення прав людини.

Військові дії в Сирії також спрямовані на боротьбу з терористичними організаціями, такими як ІДІЛ. Однак, незважаючи на значні успіхи у боротьбі з цими угрупованнями, знищення радикальних ідеологій та відновлення зруйнованих міст та інфраструктури все ще залишається величезним завданням.

ДатаПодія
1 січняПродовження збройного конфлікту у Сирії
15 січняНанесення авіаударів з опозиційних сил
30 січняВідновлення переговорів між сторонами конфлікту
10 лютогоОголошення перемир'я на 48 годин
20 лютогоПорушення перемир'я, поновлення бойових дій
5 березняЕскалація конфлікту, збільшення кількості жертв
18 березняМіжнародні переговори щодо припинення вогню

Хто напав на Сирію 2023 року?

17 лютого 2023 року в пустелі на південний захід від міста Ес-Сухне в сирійській провінції Хомс загін бойовиків угруповання «Ісламська держава» атакували групу фермерів та їхній супровід із числа сирійських військових. Внаслідок нападу загинули щонайменше 61 мирний житель та 7 військовослужбовців урядової армії.

Чим була багата Сирія?

У Сирії також є родовища газу, фосфатів, хрому, урану, залізняку, марганцю, свинцю, сірки, азбесту, міді, доломіту, природного асфальту та вапняку, туфу, базальту. Ведеться видобуток кухонної солі.

Яке місто є столицею Сирії?

ДамаскСирія / Столиця Столиця — Дамаск, одне із найдавніших постійно заселених міст світу. Крім цього, Дамаск – це ще й найдавніша з усіх сучасних столиць у світі. Населення Сирії складає 17,3 мільйона осіб (2022).

Які міста є у Сирії?

Адміністративні центри мухафаз та районів

Російська назваАрабська назваМухафаза
АлеппоحلبАлеппо (мухафаза)
ДамаскدمشقДамаск (мухафаза)
Дар'яدرعاДар'я (мухафаза)
Дайр-ез-Заурدير الزورДайр-ез-Заур (мухафаза)